Институт за азијске студије

Азијске свеске вол. 7, бр 1/2021

Геополитичке поделе Медитерана и утицај Кине на њих

Главно истраживачко питање на које овај рад покушава да одговори је формулисано на следећи начин: Да ли ће кинеско присуство повећати или смањити геополитичке поделе на Медитерану? Кинески продор на Медитеран је завршни елемент Новог Пута свиле, а пројекција Пекинга ка Медитерану је чињеница која се не може само порећи или поздравити. Медитеран није ни политички ни економски уједињен: многи разлози за поделе преовлађују у бројним регионима. Међутим, Медитеран такође карактеришу и посебни облици кохезије. Што се тиче кинеских циљева и утицаја на геополитику Медитерана, ставови многих аутора су изузетно различити и супротстављени.

Кључне речи: Други хладни рат, униполарност, биполарност, геополитика.

Продаја уживо преко интернета и модел ланца снабдевања у Кини: Студија случаја Таобао платформе за пренос уживо преко интернета

Од 2016. пренос уживо се појавио као нови модел продаје на кинеском тржишту продаје преко интернета, а након шест година развоја, сада се формирао комплетан канал продаје. Пренос уживо је постао важан продајни канал за трговце на мало због великог домета покривености и шире публике, и у великој мери је промовисао трговински и економски развој Кине. Важан је и због самих карактеристика продаје преко интернета уживо, која поставља веће захтеве на које треба одговорити у ланцу снабдевања. Ланац снабдевања треба да се прилагоди овом маркетиншком методу како би побољшао ефикасност продаје уживо.

Кључне речи: продаја уживо преко интернета, модел ланца снабдевања, регионални економски развој

Говор мржње и друштвена структура у Јапану: Ко и зашто спроводи „говор мржње“?

Говор мржње у Јапану утуче на друштвену структуру једнако озбиљно као и другим земљама. Посебност говора мржње у Јапану има две димензије у овом чланку. Једна је модерна историја Јапана. То значи да је говор мржње укорењен према Корејцима који су живели у Јапану од почетка 20. века или после Другог светског рата. Још једна је „мишљење“. То значи да проблем говора мржње једва почиње да испливава на површину јер се широко мисли и верује у идеју да је Јапан хомогена нација. Овај чланак се бави позадином говора мржње у Јапану и тврди да говор мржње води ка подељеном друштву.

Кључне речи: говор мржње, етницитет, Zaitokukai, Корејци

Механизми регионалне сарадње у Централној и Јужној Азији – Организација за економску сарадњу (ECO) и Јужноазијска асоцијација за регионалну сарадњу (SAARC)

Економски, политички, културни, као и укупан друштвени развој земаља Централне и Јужне Азије, у великој мери зависи од тога како ове државе сарађују у бројним областима од заједничког интереса. Регионалне интеграције и регионална сарадња држава Централне и Јужне Азије постале су веома важне у последњих неколико деценија, посебно након стицања независности централноазијских република. Ово је веома важно како због истовремених актуелних трендова глобализације, с једне, тако и због ширења регионализма у свету, с друге стране. Изузетно, за ове земље, питање регионалне сарадње је одувек било приоритет, посебно зато што оба региона – Централну и Јужну Азију – карактерише велики број отворених политичких, економских, територијалних и етничких питања, као и претњи миру и безбедности услед тероризма. У таквим околностима, регионална сарадња се види као један од основних начина за решавање ових проблема.

Кључне речи: регионализам, регионална организација, регионална сарадња, Организација за економску сарадњу, Јужноазијска асоцијација за регионалну
сарадњу

Политика азијских земаља по питању независности Косова*

 Самопроглашена Република Косово* прогласила је независност од Републике Србије фебруара 2008. године. Иако је ова одлука донета једнострано, супротно одредбама важеће резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених Нација и нормама међународног права, она је подржана од стране Сједињених Америчких Држава и њених савезника, а под њиховим притиском, и од великог броја других земаља. Иако се у западним политичким круговима питање независности Косова* третира као завршена ствар, у реалности ствари стоје доста другачије.

Кључне речи:  Косово, признање, Резолуција 1244, међународно право,
Aзија