Институт за азијске студије

У организацији Института за азијске студије и Центра  за студије Азије и Далеког истока Факултета политичких наука (ФПН) Универзитета у Београду, од 24. до 25. априла 2017. године на Факултету политичких наука одржана је међународна научна конференција под називом ,,Оквир сарадње 16+1 као део Иницијативе један појас, један пут и Кинеског сна – достигнућа, изазови и перспективе“ (“Sixteen plus One framework as part of Belt and Road Initiative and Chinese Dream – achievements, challenges and prospects”). Скуп је отворила проф. др Драгана Митровић, директорка Института за азијске студије, иницијатор и главни организатор, на почетку конференције.

На овом престижном академском догађају на коме су учествовали неки од највећих зналаца модерне Кине и Индо-Пацифичког региона, као и сарадње Кине са земљама нашег региона, анализирани су досадашњи резултати и последице, достижни циљеви, али и препреке за сарадњу понуђену кинеским иницијативама Оквир сарадње ,,16+1″ и Иницијативе један појас, један пут. Обе су елементи и производ успона Кине, као једног од најзначајнијих феномена нашег времена. Својим израстањем из статуса регионалне силе у глобалног актера Кина подстиче друге земље – биле оне близу или далеко од ње – да одговоре на тај изазов и бројне могућности, неке су од уводних теза скупа које је изнела професорка др Драгана Митровић.

Професорка Митровић је подсетила да је пролећа 2016. године кинески председник Си Ђинпинг посетио три земље од ,,16 земаља Централне и Источне Европе”, међу којима и Србију. Те значајне посете ојачале су оквир сарадње 16+1, али и указале на потребу за бољим разумевањем и анализама достигнућа и будуће перспективе, као и изазова овог оквира сарадње, као дела Иницијативе један појас, један пут и Кинеског сна.

На конференцији су учествовали експерти из Србије и региона: Румуније, Словачке, Пољске, Бугарске, Народне Републике Кине, Јапана, Индије, Немачке, Француске, САД, као и из ЕУ и УН.

Скуп су помогли ФПН, Ханбан (Централа Конфуцијус института из Пекинга), Амбасада Индије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *