Институт за азијске студије

Азијске свеске вол. 6, бр 1/2020

Румунско-кинески односи: Кратак Осврт***

Овај рад сагледава румунско-кинеске односе кроз време, из троструке перспективе – историјске, политичке и пре свега економске. На позадини платформе 17+1 и Иницијативе Појас и пут (БРИ), анализира билатералну трговину Румуније и Кине, кинеске инвестиције и присуство у румунској економији, као и утицај припадности Румуније и 17+ 1 платформа и БРИ. То баца светло на оно што није у реду и што је ометало правилно функционисање ове две кинеске иницијативе до сада, и унапређује став аутора о томе шта је потребно да би они боље радили и дали обећане и очекиване резултате.

Кључне речи: Појас и пут, Румунија, Кина

ЗНАЧАЈ ИСТОРИЈСКИХ ЛОКАЦИЈА НА МУАРА ОБАЛИ ЗА БРУНЕЈСКО НАСЛЕЂЕ ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ НА ОБАЛИ МУАРА, АМЕРИЧКА ОЛУПИНА БРОДА И АУСТРАЛИЈСКА ОЛУПИНА БРОДА

Подручје Муаре је током Другог светског рата доживело интензивне борбе. Ово је област одакле су јапанске трупе оствариле приступ Бандар Сери Бегавану, а такође и подручје где су Аустралијанци са обале изборили свој пут ка ослобађању Брунеја. Као такво, плажа Муара представља место где се данас одржава годишња комеморативна церемонија на Брунејима и где се налази ратно спомен-обележје подигнуто на самој плажи. Море уз обалу Муаре садржи и друге важне локације које сведоче о Другом светском рату на Брунејима. Две ронилачке олупине које се често посећују потичу из Другог светског рата и њима могу приступити и обични рониоци. Ове олупине називају се „аустралијска олупина“ и „америчка олупина“. Обе имају занимљиву и посебну историју која се специфично односи на Други светски рат на том подручју. Рад разматра како све ове локације сада служе као подсетници на брунејско наслеђе из Другог светског рата и чине подручје обале Муаре важним за ово наслеђе. У раду се аргументује да је очување олупина и спомен-обележја на плажи Муара императив, и то као места брунејског памћења и наслеђа из Другог светског рата, али и због потенцијала који поседују за посетиоце са Брунеја и из иностранства..

 

Кључне речи: Други светски рат, јапанска окупација Брунеја, спомен-обележја, бродске олупине

ДА ЛИ ЈЕ ИНТЕРНЕТ ФИНАНСИРАЊЕ СМАЊИЛО ПРОФИТАБИЛНОСТ ПОСЛОВНИХ БАНАКА? КИНЕСКО ИСКУСТВО

Апстракт

У овом раду се говори о томе да ли је Интернет финансирање смањило профитабилност пословних банака у Кини и на који начин. Користећи податке о 200 комерцијалних банака из Кине у периоду од 2011. до 2016. године, налазимо да Интернет финансирање мерено P2P позајмљивањем и плаћањем од трећих лица има негативну везу са профитабилношћу банака. Механизам утицаја који Интернет финансирање има на банке очит је у нашим резултатима. Поред тога, као што се можеприметити, плаћање трећих лица има значајнији негативни утицај на банке од P2P кредитирања. Даље, на основу теста робусности, указујемо на то да су градске и руралне пословне банке, као и оне које нису листиране на берзи подложније утицају Интернет финансирања.

 

Кључне речи: Интернет финансирање, P2P кредитирање, плаћање од трећих лица, пословне банке

ГЕОПОЛИТИЧКА ПОЗИЦИЈА ШАНГАЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА САРАДЊУ У ОКВИРУ ИНИЦИЈАТИВЕ ПОЈАС И ПУТ

Апстракт

Овај рад ће се бавити анализом геополитичке позиције Шангајске организације за сарадњу у реализацији контроверзне, претенциозне и интерконтиненталне кинеске Иницијативе појас и пут. Будући да је НР Кина носилац и иницијатор и ШОС-а и Иницијативе појас и пут, истраживање геополитичке споне између њих ће бити од великог значаја у увиђању стратешког позицинирања НР Кине у систему глобалне владавине. Рад ће бити састављен из три целине. У првој целини ћемо истражити геополитичке школе мишљења које су се развиле међу припадницима кинеске академске заједнице, као и оне које су настале међу доносиоцима политичких одлука као резултат стратешког промишљања међународних односа. Посебни осврт ћемо учинити на период од 2013. године када је кинески председник, Си Ђинпинг, свету понудио и представио Иницијативу појас и пут. Потом, од великог значаја ће нам и бити и 2015. година када је НР Кина обнародила своју прву званичну Војну стратегију. Други део рада ће бити посвећен институционалном развоју ШОС-а. Ово ће нам бити од велике помоћи у увиђању и анализирању континуитета, као и промене начина на који ова интеррегионална Организација утиче на реализацију геополитичких амбиција званичног Пекинга. 

Кључне речи: Иницијатива појас и пут, Нови концепт безбедности, Шангајска организација за сарадњу, Геополитика, Евроазија, Пацифички регион