Институт за азијске студије

Институт за Азијске студије и Центар за студије Азије и Далеког истока Факултета политичких наука организовали су представљање књиге професорке др Драгане Митровић “From Socialist Modernization to Chinese Dream.

Промоција је одржана у уторак, 17. децембра 2019. године на Факултету политичких наука.

О књизи и аутору говорили су др Сармиза Пенчеа, виши истраживач првог ранга Румунске академије наука, Института за светску економију

и Г. Борислав Коркоделовић, уредник и новинар. На промоцији говорила је и ауторка књиге

Проф. др Драгана Митровић, руководилац Центра за студије Азије и Далеког истока ФПН и директор Института за Азијске студије

Модератор је био Драган Траиловић, научни сарадник Института за политичке студије и Института за азијске студије.

Промоцији су присуствовали студенти и професори БУ и других академских институција, саветник у Амбасади НР Кине, г. Ц’ Јонхуи и г. Шен Лин из Политичког одељења Амбасаде, новинари, представници неколико истраживачких института из Београда и др.

Др Траиловић је нагласио да је промоција и прилика да се обележи и тридесет једна година академског рада професорке Митровић на Универзитету у Београду – Факултету политичких наука, током које је она основала Кинеске студије на нашем универзитету, као и Центар за студије Азије и Далеког истока ФПН, као и Инситут за азијске студије. Подсетио је да је проф. Митровић и оснивач мастер програма Регионалне студије Азије, као и академског часописа Азијске свеске, чији је и главни уредник. Истакао је да је основна нит њене каријере посвећено и непрекидно изучавање НР Кине, те да је у том процесу израсла у водећег регионалног стручњака за модерну Кину, што показује и чињеница да је у последњих неколико година била позивана да учествује као излагач  на око педесет међународних конференција.

Др Пенчеа је пренела своје искуство са научних конференција на којима је учествовала заједно са проф. Митровић истакавши да наступе проф. Митровић обележава њен особен стил: страственост, убедљивост и аргументованост у излагању, као и научни ауторитет који је очигледан. Говорећи о књизи др Сармиза Пенчеа изјавила је да у овако обимној књизи, која је резултат вишедеценијске стручне посвећености, може целовито да се сагледа економски развој Кине. Она је истакла да је професорка Митровић у својој књизи економске, геополитичке, војне, безбедносне и друге апекте кинеског успона успела хронолошки, свеобухватно и логично да представи дајући фасцинантно дубоку анализу. „Свиђа ми се што је приказала економију Кине на посебан начин и то што је кинески развој видела врло позитивно. Тема је значајна и актуелна, а књига ме је инспирасала, јер када почнете од прве до последње странице да читате, квалитет се само повећава“, рекла је Сармиза Панчеа.

„Симболика објављивања књиге ове године је у томе што је пре тачно четрдесет година, 1979. године започета реформа НР Кине. Посебно драгоцено је што је ауторка у књизи пратила напредак кинеске економије у претходних двадесет и пет година“, објаснио је Борисав Коркоделовић. Он је предочио да му се у књизи такође посебно дојмила тема лидерства у Кини, који у континуитету снажно, како се показује, спроводе реформе у њиховом друштву.

Професорка Драгана Митровићнагласила је да су јој инспирација, поред Кине, били и њени студенти и сардници, а да посебно место имају њени професори од којих је учила о Кини, нарочито професор Сава Живанов, за кога је рекла да је стручњаг светског ранга, нарочито када су у питању Руске студије. Она је додала да је у студентским данима била инспирисала да се посвети истраживању Кине и њене политике и економије, а да је тада такво опредељење било веома ретко код нас. Професорка Митровић је потом одговарала на неколико питања других учесника, као и модератора и публике.